Veelgestelde vragen

/Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen2018-07-13T09:44:00+00:00

 

Veelgestelde vragen.

Hieronder vindt u uw antwoorden op de meest gestelde vragen. Heeft u verder nog vragen? Neem contact met ons op! We komen graag bij u langs om een en ander te verduidelijken.


Gratis adviesgesprek aanvragen

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Veel leveranciers van zonnepanelen berekenen een verkeerd rendement voor. Ze nemen veelal de afschrijving niet mee en vergeten de degradatie (jaarlijkse vermindering van opbrengst) van de zonnepanelen. Ook vergeten ze dat de omvormer na circa 10 tot 15 jaar vervangen dient te worden. Als je die allemaal meeneemt dan blijkt het rendement op de investering circa 4 tot 6% te bedragen. Nog altijd meer dan op een spaarrekening.  Laat u niet gek maken met percentages van 10%.

Zijn er subsidies bij de aanschaf van zonnepanelen of kan ik de BTW terugvorderen?

De landelijke subsidieregeling bestaat niet meer. Wel zijn er lokale subsidies vanuit gemeentes. Overigens zijn zonnepanelen ook zonder subsidies rendabel. Helemaal als u bedenkt dat u de BTW kunt terugvorderen. De BTW op de aanschaf van de gehele installatie kunt u terugvorderen, ook als particulier. Na de terugvordering kunt u vragen om ontheffing van te betalen BTW over de gegenereerde stroom.

Hoe werkt het salderen van stroom?

Als u op een bepaald moment meer stroom opwekt dan u verbruikt kunt u stroom terugleveren aan het net. Uw meter loopt dan terug.  Dit wordt dan verrekend met de stroom die u verbruikt als er minder stroom wordt opgewekt. Dit noemen we salderen. Per 1 juli 2013 mag er onbeperkt gesaldeerd worden (alleen kleinverbruikers).

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen schaft u aan inclusief de gehele installatie zoals omvormer en bevestigingsmateriaal.  Ook dient de installatie uitgevoerd te worden met bijbehorende aanpassingen aan de groepenkast. Als u het grootste deel van uw stroom zelf wilt opwekken dan kost dat voor een gemiddeld huishouden van 4 personen circa € 5.000,-. Het is daarbij wel van belang dat u een geschikt dak heeft, liefst redelijk gericht op het zuiden en met zo min mogelijk schaduwobjecten.

Hoe zit het met de bekabeling en de omvormer?

De zonnepanelen worden aangesloten op de omvormer. Die omvormer kan op zolder geplaatst worden, maar het beste is om deze in een goed geventileerde ruimte te hangen. De omvormer moet zelf namelijk ook koelen. Hoe beter de koeling, hoe hoger het rendement en hoe langer de levensduur van de omvormer. Er moet nog wel een kabel van de zonnepanelen via de omvormer naar de meterkast. Bespreek met de installateur hoe die moet lopen. Voorkom daarbij dat de kabels in het zicht komen. Heeft u schaduwobjecten of wilt u de zonnepanelen in meerdere legrichtingen plaatsen, overweeg dan de aanschaf van zogenaamde power optimizers.

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?
Moet mijn energiemeter vervangen worden?

Indien u een meter heeft die niet kan terugleveren dan zult u een nieuwe (slimme) meter moeten aanvragen bij uw netbeheerder. Vaak wordt deze kosteloos geplaatst, in sommige gevallen worden kosten in rekening gebracht. Heeft u een analoge meter die wel kan teruglopen, laat u dan niet in verleiding brengen om deze te vervangen door een slimme meter, zelfs niet indien uw leverancier dit adviseert.

Wat is het verschil tussen zwarte en donkerblauwe zonnepanelen?

Qua rendement is er voor in Nederland nauwelijks verschil. Zwarte zonnepanelen zijn meestal minder opvallend. De donkerblauwe zonnepanelen hebben een aluminium lijst en die vallen iets meer op. Wel is er een prijsverschil. Zwarte zonnepanelen zijn duurder omdat ze andere cellen hebben en is de lijst en het bevestigingsmateriaal zwart gemaakt.

Langskomen?

Natuurlijk! De koffie staat altijd klaar.

AddSolar
Jacob Catsplein 1
8913 CS Leeuwarden

Telefoonnummer: 085 065 46 25